
Varför kliar sig hästen?
Att hästar kan få hudproblem är allmänt känt bland ägare av islandshästar, men det är faktiskt ett problem som kan uppstå hos alla hästraser. Det är ett rätt vanligt förekommande bekymmer, som särskilt uppstår om sommaren och det kan påverka både hästens välbefinnande och prestation.
Ofta är det immunförsvaret som reagerar på ämnen som det inte känner igen t.ex. knottens spott, och det kan leda till klåda på hästens kropp. Denna reaktion kan vara särskilt påtaglig hos hästar med en känslig ämnesomsättning eller nedsatt immunförsvar. Att Islandshästar är kända för att ha detta problem, har man kommit fram till, har och göra med att den inte kommit i kontakt med det ämne som knott sprutar in i hästens kropp, när den biter hästen. Immunförsvaret går så igång med att reagera på detta ämne.
Vad orsakar klådan?
När immunförsvaret uppfattar ett främmande ämne försöker det skydda kroppen genom att aktivera olika försvarsmekanismer. En av dessa är att avlägsna potentiellt skadliga ämnen via huden, vilket kan leda till irritation och klåda. Detta resulterar ofta i att hästen kliar sig intensivt, vilket kan orsaka sår och skorpor. De vanligaste orsakerna till klåda hos hästar inkluderar:
- Knott och insekter – Stick och bett från insekter kan utlösa stark klåda och irritation.
- Parasiter som springmask – Kan leda till klåda runt svansroten och bakdelen.
- Löss och kvalster – Dessa kan orsaka intensiv klåda och håravfall.
- Skabb – En smittsam hudsjukdom som leder till svår klåda och hudförändringar.
- Intolerans mot olika foderråvaror – Vissa hästar kan reagera på specifika ingredienser i fodret, vilket kan utlösa hudproblem.
Vad kan jag göra om jag har en häst som kliar sig?
Först och främst är det viktigt att identifiera källan till problemet för att få en effekt av den metod man vill använda för att avhjälpa problemet. Det kan vara bra att vända sig till sin veterinär för att identificera orsaken till problemet.
- Om hästen endast kliar sig i svansroten, så tag ett träckprov för att undersöka om kliandet beror på att hästen har springmask.
- Sparkar hästen upprepade gånger ner i marken och verkar irriterad i särskilt bakben och framben så kan det vara kvalster som har flyttat in i hästens hud. Det klassiska tecken för detta är ofta att håret är fett och trillar av i små klumpar när man skrubbar området med en borste eller skrapa. Detta kan också vara tecken på svamp, det bästa är att kontakta din veterinär som tar prover för att få svar på var problemet stammar ifrån.
- Hästar kan precis som vi människor få löss, och om man har prövat det som barn så glömmer man aldrig hur mycket de kliar när de kravlar runt och biter i huden. För att identifiera om hästen har löss, så är det lättast att köpa en luskam och kamma hästen på de områden i pälsen, där den är irriterad. Hittar man lus i hästens päls eller man/svans så skall hästen tvättas med lusschampo. Kontakta din veterinär för en avlusningsplan
- Vet man att hästen kliar sig mest om sommaren, så kan man misstänka att det är knotten och insikternas saliv som hästens immunförsvar reagerar på. Utöver insekts täcke och en miljövänlig insektsspray, så kan en detox med den vulkaniska leran Bentonit vara ett försök värd. Bentonitlera som finns i Marstall Skin-Regulator plus är en naturlig substans rik på mineraler och har unika egenskaper som hjälper till att binda och avlägsna oönskade ämnen från tarmen. När hästen får i sig bentonitlera, fungerar den som en naturlig detox genom att absorbera och transportera ut toxiner och andra ämnen som kan störa kroppens funktioner.
- Att välja ett foder som är särskilt utvecklat för hästar med hudproblem är en viktig strategi. Marstall har tagit fram fodret Haut-Vital, som innehåller zink, koppar och mangan i organisk form – ämnen som är särskilt fördelaktiga för hästar med hudproblem. Fodret innehåller även havsalger, kiselgur, vitlök, öljäst, naturliga örter, linfrö och essentiella omega-3-fettsyror, vilka bidrar till att hålla huden elastisk och stärka immunförsvaret.
- Oljor spelar en avgörande roll för hästars hudhälsa, särskilt vid hudproblem som torrhet, klåda och eksem. Marstalls Hampfröolja är en av de mest fördelaktiga oljorna tack vare sitt unika näringsinnehåll. Den är rik på omega-3 och omega-6-fettsyror i en optimal balans, vilket bidrar till att minska inflammation och stödja hudens naturliga skyddsbarriär. Hampfröolja innehåller också gamma-linolensyra (GLA), en sällsynt fettsyra som kan lindra klåda och irritation. Dess höga halt av antioxidanter, vitamin E och aminosyror stärker hudens motståndskraft och påskyndar läkningen av sår och utslag.Till skillnad från vissa andra oljor är hampfröolja lättsmält och påverkar inte hästens ämnesomsättning negativt. Genom att tillsätta den i fodret kan man främja en frisk, elastisk hud och en glansig päls, vilket gör den till ett utmärkt val för hästar med hudproblem.
När skall jag gå igång med att stödja hästens kropp, för att undvika att hästen börjar klia sig?
För att undvika och hantera hudproblem hos hästar är det avgörande att förstå hur immunförsvaret reagerar och att vidta åtgärder som stödjer hästens naturliga förmåga att hantera yttre påfrestningar. Det bästa sättet att undvika att hästen utvecklar hudproblem är att agera i förebyggande syfte:
- Se över hästens foder och näringsintag – En balanserad foderstat stärker immunförsvaret.
- Regelbunden parasitkontroll – Kontrollera och behandla parasiter i tid.
- Skydd mot insekter – Använd täcken och insektsmedel under sommaren.
- Tillgång till en ren och torr miljö – Minska risken för hudkvalster och skabb.
- Stöd tarmhälsan med naturliga tillskott – Bentonitlera kan vara ett effektivt komplement.
Genom att kombinera god hästhållning, en balanserad foderstat och naturliga stödåtgärder som bentonitlera, kan man främja hästens hälsa och välbefinnande på lång sikt.