När du skall förvara din hästs kraftfoder från Marstall så finns det några viktiga saker som du skall tänka på. Det är viktigt att fodret håller sig färskt och smakar gott, samt upprätthåller mängden av näringsämnen, vitaminer och mineraler så länge som möjligt. Kraftfoder ska alltid förvaras torrt, hygieniskt, i en stängd behållare och så svalt som möjligt, utan att det uppstår fukt.
I en behållare, svalt och inte på betong
Vad betyder det precis? För att din hästs kraftfoder skall skyddas mot möss, fågelspillning, damm och skadedjur som skalbaggar och nattfjärilar skall det förvaras i en stängd behållare. Vilket ofta är ganska lätt om det inte är stora mängder. Det kan vara svårare att lagra det i ett svalt miljö. Detta innebär att du skall skydda fodret från väderpåverkan som direkt solljus eller extrem kyla, eftersom kraftiga temperaturändringar leder till att det bildas kondens i fodret. Det i sin tur, påskyndar att fodret blir förstört. Köldbryggor bör undvikas till varje pris, eftersom de skapar mögelbildning. Detta betyder att säckar med foder absolut inte skall placeras direkt mot kalla betongväggar eller på golvet. Lägg istället fodersäcken på en pall med avstånd från väggen.
Rengör foderbehållaren
Hästägare lagrar ofta kraftfoder i plastbehållare eller trälådor för att skydda det från möss och fåglar och andra objudna gäster. Behållarna skall tvättas ordentligt innan varje ny påfyllning. Behållaren skall vara helt torr igen, innan den fylls på med foder.
Idealisk lagringstemperatur
Generellt gäller följande när du skall lagra Marstall hästfoder: ju svalare, desto bättre, eftersom alla nedbrytningsprocesser, som den normala enzymatiska nedbrytningen av vitaminer och andra näringsämnen, men även utvecklingen av skadedjur, går snabbare när det är varmt. En konstant temperatur mellan 10 och 15 °C är idealisk för förvaringsplatsen. Spridningen av skadedjur, som gynnas av värme, kan särskilt observeras om sommaren då förekomsten av nattfjärilar ökar.
Skydda foder från solljus?
Det är viktigt att skydda Marstalls kraftfoder ─ och även grovfoder ─ från direkt solljus, å ena sidan för att undvika kondensbildning. Om vattenhalten i fodret ökar kan bakterier, mögel och som ett resultat kvalster och andra skadedjur föröka sig. Å andra sidan bryts vitaminer som ß-karoten, vitamin E eller klorofyll (gröna blad) i hö ner av solljus. I kraftfoder som innehåller rapsolja eller linolja härsknar de värdefulla omättade fettsyrorna snabbare i solljus.
Hur länge kan kraftfoder lagras?
Inköpt kraftfoder, som müsli eller pellets, och mineralfoder innehåller ofta tillsatta vitaminer eller omättade fettsyror. För dessa foder gäller tillverkarens information om bäst-före-datum. Detta är ofta tre till tolv månader.
Spannmål som har mindre än 15 % fukt vid skörd kan i princip hållas i flera år om den lagras mycket väl. Detsamma gäller hö och höpellets. Men hö bör konsumeras snabbare, eftersom det är osannolikt att kunna lagra hö helt skyddat från ljus och fukt under en längre period.
Malen eller krossad spannmål bör inte lagras under för lång tid, eftersom den skyddande ytan har förstörts till förmån till ökad smältbarhet i hästens tarm. Krossad havre har ett innehåll av olja som kan härskna snabbt vid för hög temperatur när det lagras. Spannmål bör därför alltid ges till hästen nymalen/krossad – och rekommenderas endast i små mängder.