Publicerad den

Vad orsakar mag- och tarmproblem hos hästar

Man har på senare år fått mycket mer insikt i hur viktigt tarmsystemet är för oss människor, när det gäller hur vi mår. Att ett tarmsystem som inte är välfungerande kan ha stor inverkan på sjukdoms utveckling och till och med vår hjärnas funktion. Vi får också mer och mer insikt i hästens tarmsystem, och hur viktigt det är att vi som hästägare hjälper hästen, så att den kan ha ett optimalt välfungerande tarmsystem.

Hästens matsmältningssystem är komplext, och har inte utvecklat sig sedan hästen levde fritt på slätterna. Däremot har hästens liv förändrats markant, och vi utsätter hästen för många saker som påverkar hästens matsmältningssystem, såsom nya miljöer, ändringar i foder, för mycket socker, stress, hård träning, för lite motion m.m. Listan på utmaningar för hästens matsmältningssystem kan göras lång.

Matsmältningsproblem hos hästar kan visa sig på olika sätt, från uppsvälldhet och obehag till mer allvarliga tillstånd som diarré och akut kolik. Dessa symtom kan vara lika påfrestande för hästen som för dess hästägare och kan påverka prestationen negativt.

En störd tarmflora kan också leda till brist på viktiga näringsämnen som B-vitamin och biotin, vilket kan resultera i problem som försenat pälsbyte, matt päls och sköra hovar. Till och med tillstånd som fång kan ha sitt ursprung i obalanser i tarmfloran, vilket frigör skadliga toxiner som kan påverka hästens hälsa allvarligt.

Orsakerna till matsmältningsproblem hos hästar kan vara många, inklusive felaktig utfodring med för mycket stärkelse och socker samt protein som inte kan smältas i tunntarmen. Det är viktigt att anpassa hästens diet till dess individuella behov och prestationsnivå för att undvika matsmältningsbesvär.

För att främja en sund tarmmiljö hos hästar är det viktigt att följa några grundläggande riktlinjer, såsom att inkluderar:

  • God kvalitet på hö och höensilage
  • Tilldelning av stråfoder, ofta och i små portioner
  • rikligt med fiber i fodret
  • undvika överdriven stress
  • ge hästen tid mellan utfodring av kraftfoder och träning.
  • vid foderbyte, vänj hästens tarmsystem långsamt till det nya fodret, gäller också vid foderbyte från hö till gräs och omvänt.

Marstall erbjuder olika produkter som kan hjälpa till att stödja en hälsosam matsmältning hos hästar, oavsett deras behov. Från produkter som främjar en balanserad tarmflora till lösningar för att hantera specifika matsmältningsproblem, kan Marstall vara din partner för att upprätthålla din hästs välmående.