Publicerad den

Om allergi och andra hudproblem hos hästar

Allergi är en reaktion från immunförsvaret, som försöker hejda att ”ofta ofarliga” ämnen kommer i kontakt med huden, slemhinnor och blod.

Ämnen som kan framkalla allergier kallas för allergener och dessa ger ofta typiska symtom som inflammatoriska reaktioner i huden.

Hudproblem uppkommer när ämnesomsättningen är disponibel och ett svagt immunförsvar utsätts för allergener. Islandshästar får ofta hudproblem när knott sticker och sprutar in proteiner under huden på hästen som senare absorberas i blodet.

Ett av dessa proteiner är ett allergen som utlöser klåda,. Utöver klåda så uppstår det ofta andra problem när huden är irriterad och sönder kliad.

När hudproblem utvecklar sig påverkar det hästens välbefinnande, hälsa och prestanda. Det är därför viktigt att du tager hänsyn till alla faktorer som kan hjälpa hästen att komma till rätta med hudproblem, oavsett ras. Rådfråga din veterinär.

Marstall har utvecklat ett naturligt tillskott bestående av naturlig lera som genom sin struktur binder giftämnen, radikaler, tungmetaller och andra liknande skadliga substanser i hästkroppen, och för dem ut med avföringen.

Det betyder att kroppen avgiftas innan de störande substanserna såsom proteiner från insektsbett når blodbanorna.

Leran främjar också matsmältningen och därigenom hästens vitamin- och näringsförsörjning.