Publicerad den

Foder till hästen som inte tål socker eller stärkelse

Har du en häst som inte tål för mycket stärkelse eller socker? Om din häst visar symptom såsom undervikt, motvilja vid ridning eller när sadelgjorden spänns åt. Eller kanske den inte äter upp sitt kraftfoder och gäspar mycket. Det  kan indikera en störning i matsmältningssystemet. Det är därför klokt att få hästen undersökt av en veterinär för att fastställa om den har problem i matsmältningssystemet och behöver ett foder med lågt innehåll av stärkelse och socker.

Magsäcken är central för hästens matsmältning, där magsyran bryter ner fodret för att kroppen ska kunna ta upp näringen. pH-värdet i magsyran är avgörande för hästens hälsa; om det blir för lågt, kan magsyran bli sur och leda till magsår. Saliv som bildas när hästen tuggar innehåller bikarbonat, vilket neutraliserar magsyran. Därför är det viktigt att hästen får tugga på grovfoder under större delen av dagen för att bibehålla ett neutralt pH-värde i magen.

Stora mängder stärkelse och socker kan sänka pH-värdet i magsyran. Om du vet att din häst har eller har haft problem med matsmältningen, är det klokt att ge den foder med lågt innehåll av stärkelse och socker.

Marstall har utvecklat två müslisorter som passar hästar som behöver en diet med lågt innehåll av stärkelse och socker:

  1. Marstall Faser-Light: Utvecklad för lättfodrade hästar med liten eller ingen träning. Den innehåller hackat hö, lucern, örter och Marstalls Previta-fibrer för att främja tarmfunktionen. Den har lågt innehåll av stärkelse (2,6%) och socker (5,6%) samt alla nödvändiga vitaminer och mineraler.
  2. Marstall Vito: Ett spannmålsfritt specialfoder för hästar med ämnesomsättningsproblem. Perfekt för sporthästar och tävlingshästar då den uppfyller deras näringsbehov. Innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler.
  3. Marstall Gastro: En müsli som är utvecklat till hästar som är behandlade för irritation på magsäckens slemhinna, och hästar som har magproblem och stressar mycket. Eftersom stress och magproblem ofta går hand i hand innehåller gastromüsli extra mycket magnesium. Det är inte bara nervösa hästar som har nytta av detta, eftersom magnesium också är viktigt för att slappna av i musklerna
  4. Marstall Myo Careär en müsli som med sitt recept sitt recept är utvecklat för att vara särskilt skonsamt för hästar som har problem med ämnesomsättningen och magen. Den är bra till hästar som kräver protein för musklerna.Den har ett innehåll av råvaror som har låg halt av stärkelse och socker. Men högt innehåll av protein som lätt kan smältas och tas upp i tunntarmen
  5. Marstall Senior-Aktiv: Marstall Senior-Aktiv är en lätt smältbar mysli som är speciellt utvecklad för att uppfylla den äldre hästens behov. Den stödjer optimal matsmältning och ett välfungerande immunsystem.

Utöver dessa finns även Marstalls Bergviewsen Mash, en mash utvecklad för hästar som är intoleranta mot socker och stärkelse, med lågt innehåll av stärkelse (4,7%) och socker (5,2%).