Publicerad den

Detta skall du tänka på när din häst skall vara i boxvila

När det kommer till att ta hand om en häst med boxvila är det avgörande att inte bara fokusera på behandlingen av själva skadan utan även på hästens foder och näring för att främja läkningsprocessen och bibehålla hästens hälsa. En häst i boxvila befinner sig ofta i en situation där dess rörelse är begränsad, vilket kan påverka dess matsmältningssystem negativt om inte lämpliga åtgärder vidtas.

När olyckan inträffar och du står med en skadad häst som behöver vila från ridning och motion, är det viktigt att se över foderstaten. Att ta bort kraftfoder som innehåller spannmål och istället ersätta det med foder med lågt innehåll av socker och stärkelse. Spannmålsbaserat kraftfoder kan ge hästen en överskott av energi, vilket inte är bra när hästen har en viloperiod.

Lämpligt foder till häst i boxvila

Ett lämpligt alternativ till spannmålsbaserat foder är Marstall Faser-Light, som är helt spannmålsfritt med en låg halt av stärkelse och socker. Detta foder ger en balanserad energinivå och innehåller även Previta-fiber som stödjer hästens tarmfunktion, vilket är särskilt viktigt när hästen har begränsad rörlighet.

För att säkerställa att hästen behåller sin muskulatur under skadeperioden kan det vara fördelaktigt att inkludera proteintillskott som Amino-Muskel plus till foderstaten. Detta tillskott innehåller aminosyror som främjar muskelnäring och stödjer en effektivare regenerationsfas.

Att ta hand om en häst med boxvila innebär således att inte bara ge den nödvändig vila och medicinsk behandling, utan också att anpassa foderstaten för att främja läkningsprocessen och upprätthålla dess allmänna hälsa. Genom att välja lämpliga foderprodukter och tillskott kan du bidra till att optimera hästens återhämtning och välmående under viloperioden.

Boxvila kan för några hästar också vara stressande, då det kan vara en stor ändring i hästens vanliga rutiner. Därför är det också viktigt att tänka på att hästen tilldelas fibrer i form av hö eller hö-ensilage så att den håller sig sysselsatt.